Inhoudelijke rondleiding in het ORKZ Groningen

Ooit gehoord van een leefgemeenschap in Groningen waar zelfwerkzaamheid en het collectief centraal staat? In het ORKZ is dit het geval. Zo’n 40 jaar geleden was dit het grootste kraakpand van Nederland, maar nu wordt het pand bewoond door een woongemeenschap met ongeveer 250 woonruimtes. Het gebouw heeft onder andere een kroeg, een dagcafé en een theater en om alles draaiende te houden wordt van de bewoners verwacht dat zij vrijwilligerswerk leveren. Gisteren kregen wij een inhoudelijke lezing en rondleiding van Louisa Firnenburg, een oud-sociologiestudente van onze faculteit. Zij doet onderzoek naar duurzame samenwerkingsverbanden en woont al ruim vier jaar in deze woongemeenschap. Op deze manier kan zij zelf onderzoeken hoe deze kleine samenleving functioneert. Het was een ontzettend bijzondere, leerzame en indrukwekkende activiteit, waarbij ook de studenten erg nieuwsgierig waren naar hoe deze woongemeenschap zich draaiende houdt. We danken de CarrièreCie voor een zeer interessante avond!