Inspiratie vegetarische gerechten

Hieronder vind je een aantal recepten voor vegetarische gerechten. Deze gerechten zijn tijdens de Week Zonder Vlees van 8 tot en met 14 maart 2021 gemaakt door het bestuur en gedeeld met de vereniging. Het doel hiervan was om de men er bewust van te maken dat het heel gemakkelijk en lekker is om vegetarisch te eten. Hopelijk hebben sommigen er inspiratie uit kunnen halen!

Vegetarisch broodje gezond

Ingrediënten:

  • Italiaanse bol
  • Gedroogde tomaten hummus
  • Kaas
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Veldsla
  • Honing-mosterd saus

 

Bereiding:

  1. Italiaanse bol opensnijden en beide kanten besmeren met de gedroogde tomaten hummus. 
  2. Plakken kaas schaven en op onderkant van de bol leggen. 
  3. Plakken tomaat snijden en op bol leggen.
  4. Plakken komkommer snijden en op de bol leggen.
  5. Veldsla op de bol leggen.
  6. Topping van honing-mosterd over de sla.
  7. Eet smakelijk!

Shakshuka

Ingrediënten (voor 3 personen):

  • 400 ml tomatenblokjes
  • 3 eieren
  • 2 (punt)paprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Snuf komijn
  • Snuf paprikapoeder
  • Olie om te bakken
  • Peper en zout

Bereiding:

  1. Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan in een grote pan. 
  2. Snijd de paprika in kleine blokjes en bak deze samen met de komijn en paprikapoeder even mee. 
  3. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en laat 10 minuutjes pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  4. Maak 3 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat ze stollen naar gewenste vorm, hard- of zachtgekookt. Door de deksel op de pan te doen kan dit proces versneld worden.
  5. Het gerecht is klaar om geserveerd te worden, hierbij is het erg lekker om brood en avocado toe te voegen!

Minestronesoep

Minestronesoep

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • Olijfolie om te bakken 
  • 1 of 2 teentjes knoflook 
  • 1 middelgrote ui
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 1 blikje tomatenpuree (70g)
  • 1 zak boerensoepgroente (350g)
  • Extra groenten (aanrader!): courgette, bloemkool, wortel en/of paprika.
  • +/- 200g (witte) bonen
  • 100 g fusilli of schelpjespasta
  • Kruiden: peper, (zout), basilicum, Italiaanse kruiden en chilipoeder.
  • 1 liter gekookt water
  • 2 vegetarische groentebouillonblokjes 
  • 1 of 2 ciabatta stokbroden 
  • Verse pesto spread 

 

Bereiding:

  1. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit deze met olijfolie in een grote pan.
  2. Eventueel: Snijdt de wortel in kleine stukjes en voeg deze aan de pan toe zodra de ui glazig wordt. Bak dit voor een paar minuten en roer goed door. 
  3. Voeg gekookt water toe aan de pan en doe hier de bouillonblokjes bij. 
  4. Voeg hierna de tomatenblokjes en de tomatenpuree aan de pan toe.
  5. Snijd de overige groenten die je aan de soep toe wilt voegen en voeg deze toe. 
  6. Voeg hierna het zakje boerensoepgroenten aan de soep toe. 
  7. Voeg daarna de kruiden toe. Breng verder op smaak met zout indien nodig.
  8. Voeg de pasta aan de soep toe.
  9. Laat dit even goed doorkoken voor ongeveer 15 minuten.
  10. Ondertussen kan de oven voorverwarmd worden om de ciabatta in af te bakken.
  11. Voeg daarna de bonen aan de soep toe. Laat de soep nog even voor 2 minuten doorkoken zodat de bonen verwarmd zijn. 
  12. Snijd de ciabatta in stukjes en besmeer met de pesto spread. 
  13. De soep is klaar om gegeten te worden! Het is nog lekkerder als je de soep een dagje in de koelkast laat staan.

Bladerdeegtaart

Bladerdeegtaart

Ingrediënten 

  • 10 vellen filodeeg 
  • 800 gr verse spinazie 
  • 300 gr feta 
  • 3 eieren 
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 ui 
  • Snuf tijm 
  • Snuf dille 
  • Snuf peper en zout 
  • Boter om te bestrijken 
  • 1 eetlepel olie 

 

Benodigdheden 

  • Springvorm of ovenschaal van ca. 22 cm 

 

Bereiding 

  1. Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking of onder een iets vochtige doek. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Snipper de ui en knoflook. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de spinazie toe en laat slinken. 
  2. Doe het spinazie mengsel in een vergiet en druk zo veel mogelijk vocht er uit. Klop de eieren los in een grote kom. Brokkel de feta erbij en klop er door. Schep de uitgelekte spinazie er door. Breng het mengsel op smaak met tijm, dille, peper en eventueel een klein beetje zout 
  3. Smelt de boter en vet de vorm in. Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm en de randen. Bestrijk deze lichtje met boter en leg hier weer een ander vel op. Herhaal dit nog een paar keer zodat er 5 vellen filodeeg over de bodem zijn verdeeld. Zorg dat de randen van de vorm ook allemaal bedekt zijn, vouw het deeg wat over de rand hangt naar buiten. 
  4. Giet het spinazie mengsel in de beklede vorm. Leg hier 3 vellen filodeeg met boter er tussen op. Vouw het overhangend deeg naar binnen en leg de laatste 2 filodeegvellen er bovenop en knip eventueel iets bij zodat hij er netjes uit ziet. Besmeerd de bovenzijde ook weer met boter. Snijd met een scherp mes de bovenzijde van de spinazietaart al in 6 of 8 punten. Hierdoor wordt het makkelijker om hem na het bakken aan te snijden. 
  5. Bak de spinazietaart ca. 30 tot 35 minuten tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat ca. 10 minuutjes staan na het bakken en serveer eventueel met een lekkere salade of tzatziki.

 

Pasta met vegetarische burger

Ingrediënten (voor drie personen):

  • 300 gram penne (volkoren)
  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram strooikaas
  • Olie om in te bakken
  • 3 vegaburgers (kan elke burger zijn, tip: Beyond Meat)
  • Drie tomaten
  • Gezeefde tomaten (400 gram)

 

Bereiding:

  1. Dit is echt een makkelijk recept: de burgers kun je gewoon bakken, de pasta kan je gewoon koken zoals je dat normaal zou doen – de broccoli kan je in stukken snijden en los koken, maar je kunt deze eventueel ook meekoken met de pasta, of zelfs direct aan de saus toevoegen.
  2. De saus is ook niet al te moeilijk: de drie tomaten en de ui kan je in kleine stukjes snijden, en toevoegen aan de gezeefde tomaten. Als je wilt, kun je van alles toevoegen aan de saus: champignons, ui, paprika, prei, courgette, etc. Hoe meer hoe beter, want groente is gezond! Sommige mensen vinden het ook lekker om een ei te bakken en deze bij de burger te serveren, dit is ook een aanrader.
  3. Als de saus klaar is, en de burgers en de pasta ook, kun je het eten opdienen. Bestrooi het eten vooral met (veel) kaas voor de garnering. 

 

Sponsoren

Contactinformatie

RUG – Sociologie
Sociëtas
Grote Kruisstraat 2/1
9712 TS Groningen
societas@rug.nl
Tel: 050-3639733

Volg ons op