SoAPcommissie

SoAP is (alweer sinds 1970) het vakgroepblad van Sociologie. Het periodiek verschijnt drie keer per jaar en behandelt actualiteiten en andere interessante zaken. Voorbeelden van teksten zijn nieuws uit de vakgroep, interessante interviews, artikelen, betogen en columns. SoAP wordt samengesteld door de SoAPcommissie (SoAPCie).

Voorzitter: Joep van Rijn
Eindredacteur: Karlijn Bakker
Secretaris & penningmeester: Leendert Ekkelboom
Promotie: David de Graaf
Vormgever: Ineke van Beek

Even voorstellen

SoAP is sinds 1970 het vakgroepblad van sociologie. Het periodiek komt drie keer per jaar uit en bevat actualiteiten en interessante feitjes die zich in en om sociologie afspelen. Voorbeelden van teksten zijn interviews, columns, betogen en artikelen. Regelmatig worden ook alumni en vakgroepleden gevraagd een bijdrage te leveren door iets te vertellen over een lopend onderzoek of een mening te geven over een stelling.

SoAP bestaat uit een commissie en een redactie. De redactie bestaat uit vakgroepleden en studenten en levert de teksten. De commissie zorgt dat deze nagekeken worden en dat er daadwerkelijk een blad gemaakt wordt. De commissie bestaat momenteel uit vijf mensen. Joep van Rijn, Ineke van Beek, Karlijn Bakker, David de Graaf en Leendert Ekkelboom. Leer ze kennen door de volgende stukjes:

Joep van Rijn is dit jaar de voorzitter. Hij is afkomstig uit het prachtige Wierden, dat ligt vlak naast Almelo en dat is maar goed ook. Want één stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is wél altijd wat te doen. Maar nu iets meer over Joep zelf. Hij is nu bezig met het tweede jaar van zijn bachelor, en verwacht nog twee jaar bezig te zijn. Als hij zijn studie aan het uitstellen is (wat vaker voorkomt dan hij graag zou willen), is hij regelmatig in een kringloopwinkel of platenzaak te vinden, waar hij graag speurt naar oude muziek. Je kunt hem altijd blij maken met een plaat van Doe Maar of Dire Straits, of iets anders om aan zijn altijd-groeiende verzameling toe te voegen. Verder houdt hij zichzelf graag voor dat hij écht wel een keer gitaar gaat leren spelen, zodat hij iets meer met muziek kan dan alleen luisteren en meezingen. Ook ontspant hij graag door te wandelen, wat wel past bij zijn muzieksmaak, ‘cause he do the walk, do the walk of life…

Dit jaar is Ineke van Beek alweer de vormgever van SoAP. Deze net-niet-Groninger (ze is hier slechts getogen) doet nog een jaar mee met sociologie! Voor afleiding van haar tweede jaar bachelor is ze graag creatief bezig. Tegenwoordig focust ze in haar vrije tijd vooral op leren poëzie schrijven en gitaar spelen (nadruk op leren). Verder verdiept ze graag in andere onderwerpen, zoals blauwe thee. Ze kan echt heerlijk genieten van gratis scheikunde artikelen lezen met haar studentenaccount. Moet haar hoofd leeg? Dan is het tijd voor steen hakken in Minecraft. Een mens kan immers niet altijd de gedetailleerde en complexe wereld begrijpen. Als Inekes ogen vierkant worden, dan gaat ze graag wandelen. Dit jaar zal ze niet meer door alle bomen het bos niet meer zien. Niet omdat ze eindelijk beter hoofdzaken en bijzaken kan onderscheiden, maar omdat de gemeente in haar buurt bomen omhakt. De liggende stammen zijn perfecte parcours voor haar inmiddels eenjarige hond. Hond sprint vooruit en springt omhoog, hoppa! Nu Ineke nog.

En dan hebben we Karlijn Bakker. Karlijn is dit jaar de eindredacteur van SoAP. Karlijn is na het uitproberen van verschillende (niet afgemaakte) studies, terechtgekomen bij sociologie en zit nu dan ook in het eerste jaar. Hoewel ze van oorsprong een Groningse is, vertoeft ze ondertussen al ruim tien jaar op het prachtige Waddeneiland Vlieland. Met ook een woonplaats in Harlingen is Karlijn dus eigenlijk altijd onderweg. Als ze niet aan het reizen is, is ze waarschijnlijk aan het koken of drankjes aan het doen. Karlijn houdt overigens ook van oude films en muziek. Ze is groot fan van Christopher Hitchens en Stephen Hawking, waar haar boekenkast dan ook vol mee staat. Lezen zit bij Karlijn dus wel snor. Nu het schrijven nog!

David de Graaf is de promotor van SoAP dit jaar. Geboren in het mooie Groningen maar met een nogal Friese familie spreekt hij alle officiële talen van Nederland. Na uiteindelijk het besluit te maken dat een technische studie niks voor hem is, besloot hij sociologie een kans te geven. Zijn favoriete vrijetijdsbesteding is nieuwe games oppikken, liefst met vrienden. Door elke maand aan iets nieuws te beginnen is er altijd wat te doen en hoeft hij zich nooit te vervelen. Verder leest hij ook graag, variërend van fantasy tot politieke werken, als het maar goed geschreven is wordt het gelezen. Een van zijn minder productieve bezigheden is het lezen over geschiedkundige gebeurtenissen waar hij nooit iets mee zal doen, maar die wel bijzonder interessant zijn. Hij speelt ook basgitaar, maar zelfs na vele jaren kan hij nog steeds geen noten lezen. In conclusie, soms neemt hij iets teveel op zijn hooivork, maar met een beetje geluk komt dit altijd goed.

Leendert Meindert Jacobus Roelf Ekkelboom zijn ouders konden op zijn geboorte niet tot één naam komen en kozen er daarom maar vier. Leendert heeft die besluiteloosheid/wispelturigheid van zijn ouders geërfd. Omdat ook hij het lastig vindt om maar één ding te kiezen zal hij dit jaar niet alleen de functie van secretaris vullen maar ook als penningmeester van SoAP aan de slag gaan. Secretaris was hij vorig jaar al, het penningmeesterschap komt er nu bij. Als penningmeester is het belangrijk goed met geld om te kunnen gaan. Om daar mee te oefenen geeft Leendert sinds kort al zijn geld aan het begin van de maand uit zodat hij de rest van de maand op zijn centen moet letten. Hij kijkt er naar uit zijn kennis over geld te delen met zijn commissiegenootjes! Gelukkig is geld uitgeven niet Leendert zijn enige hobby. Hij korfbalt ook graag bij DWA Argo in het mooi(st)e Winsum. Daarnaast speelt hij een beetje piano en is hij vaker dan hij wil toegeven achter de computer te vinden voor een spelletje met vrienden.

Sponsoren

Contactinformatie

RUG – Sociologie
Sociëtas
Grote Kruisstraat 2/1
9712 TS Groningen
societas@rug.nl
Tel: 050-3639733

Volg ons op