SoAP

SoAP is (alweer sinds 1970) het vakgroepblad van Sociologie. Het periodiek verschijnt drie keer per jaar en behandelt actualiteiten en andere interessante zaken. Voorbeelden van teksten zijn nieuws uit de vakgroep, interessante interviews, artikelen, betogen en columns.

Voorzitter: Naud Katerberg
Eindredacteur: Bauke van der Kooij
Secretaris/Penningmeester: Siebren Kooistra
Vormgever/promotie: Sabine Wondergem
Vormgever: Geertje op de Hoek

Even voorstellen

SoAP is alweer sinds 1970, waarmee het dit jaar dus zijn 50e jaargang viert, het vakgroepblad van Sociologie. Het periodiek verschijnt drie keer per jaar en behandelt actualiteiten en andere interessante zaken. Voorbeelden van teksten zijn nieuws uit de vakgroep, interessante interviews, artikelen, betogen en columns. Regelmatig worden ook docenten, alumni en anderen gevraagd om een bijdrage te leveren door bijvoorbeeld een reactie te geven op een stelling of iets te vertellen over een lopend onderzoek. Uiteraard is er ook lichtere kost in de vorm nieuws van de studievereniging Sociëtas.

SoAP bestaat uit een redactie en een commissie. De wisselende redactie, voornamelijk bestaand uit sociologiestudenten en -docenten, levert de teksten. De commissie zorgt er vervolgens voor dat alles gecontroleerd wordt en er daadwerkelijk een blad wordt geleverd. De commissie bestaat momenteel uit vijf mensen: Bauke, Geertje, Sabine, Siebren en Naud.

Bauke van der Kooij is dit jaar verantwoordelijk voor de eindredactie. Dit houdt in dat hij als taak heeft om te zorgen dat de SoAP goed gevuld is met een brede scala aan stukken. Daarnaast onderhoudt hij contact met de redacteuren en controleert hij hun stukken. Zelf wil hij ook nog wel eens een stuk aanleveren, wat vaker niet dan wel aansluit bij het thema van die editie. Veel tijd om stil te zitten heeft hij niet: naast zijn taak als eindredacteur volgt Bauke het Honours College en is hij student-columnist voor de UKrant. Met zijn vrienden probeert hij wel eens, meestal niet succesvol, bier te brouwen. Ironisch genoeg houdt hij zelf helemaal niet van bier, maar met melk kan je hem wel erg blij maken. Toen hij heel jong was, is hij een keer in de brandnetels gevallen. Soms droomt hij daar nog over.

Een van onze vormgevers dit jaar is Geertje op de Hoek. Dit is haar eerste jaar bij SoAP, waarin ze elke editie samen met Sabine in een mooi jasje zal steken. Naast deze rol als vormgever is Geertje tweedejaars sociologiestudent, volgt ze het verkorte bachelorprogramma filosofie van een bepaald wetenschapsgebied en is ze student-assistent bij de statistiekvakken. In haar vrije tijd is ze veel bezig met tekenen, schrijven en af en toe een boek lezen. Ondanks haar liefde voor de natuur wil het niet altijd zo goed lukken om haar planten in leven te houden, maar ook die uitdaging gaat ze niet uit de weg. Gelukkig is ze ook af en toe sociaal: eropuit met vrienden voor een kopje koffie of een feestje vindt ze dan ook zeker belangrijk.

De secretaris en penningmeester van de commissie is Siebren Kooistra. Hij zorgt ervoor dat de SoAP van een (al wel heel goed) bestand tot drukwerk wordt, houdt de financiën bij en zorgt voor praktische zaken als notulen en het reserveren van vergaderruimte. Siebren woont in Heiligerlee, waar in 1568 de Tachtigjarige Oorlog begon (bij gebrek aan interessantere informatie om te vermelden over Heiligerlee). Buiten zijn taak als secretaris en penningmeester is Siebren geen heel fervente sporter, maar een beetje conditie vindt hij wel zijn aandacht waard. Veel van zijn tijd gaat naar studeren, de vrije tijd die hij overhoudt besteed hij graag met vrienden. Siebren zal het niet snel zeggen (correcter: überhaupt niet zo snel iets zeggen), maar waarschijnlijk mag hij je wel.

Sabine Wondergem zorgt met haar vlotte babbel en social media skills voor de promotie van SoAP dit jaar. Naast promo meid, is ze dit jaar ook samen met Geertje vormgever voor elke editite van SoAP. Dit is Sabines eerste jaar SoAP en haar eerste jaar studeren aan de opleiding Sociologie. Naast de commissie  en studeren is ze vaak te vinden op de dansvloer met of zonder een glas wijn. Hard lachen doet Sabine ook vaak en dit vooral om haar grappige commissiegenoten.

En dan als laatst: de voorzitter, Naud Katerberg. Dit is Naud’s derde jaar bij SoAP. Afgelopen twee jaar is hij de eindredacteur geweest, en sinds vorig jaar is hij ook voorzitter. Als voorzitter, je raadt het al, zit hij de vergaderingen voor. Daarnaast onderhoudt hij contact met de vakgroep en Sociëtas. Op papier is Naud derdejaars sociologiestudent, maar hij heeft Marx en Weber verwisseld met Socrates en Sartre. Hij is niet meer van plan vakken te volgen bij sociologie, en is sinds dit jaar filosofiestudent. Hij heeft echter wel grote affiniteit met het sociologisch vakgebied en propageert hij graag het belang van de sociologie. In overeenstemming met zijn voorstelstukje van vorig jaar: Naud is in zijn vrije tijd regelmatig te vinden in café Kult en bij concerten in Vera. Het is gevaarlijk om tegen hem over muziek te beginnen; er is een grote kans dat je in een uren durende monoloog beland over Ty Segall, The Beatles of de Londense jazzscene. Wees gewaarschuwd.